2007. április 4., szerda

Firefox biztonsági másolat készítése...


Ha OS reinstallra szánja el magát az ember, esetleg másik gépre akarja fellökni kedvenc böngészőjét (ugye nem a lynxről beszélünk) mindezt úgy, hogy ezen tettek következtében ne kelljen újból a könyvjelzőket, sütiket, historykar, kiegészítéseket, profilokat, témákat, stb ismét ráhúzni a tűzrókára akkor olvass tovább...

Ha nem is szenvedünk a bőség zavarában, de jópár célprogram található a neten erre a célra. Lássunk ezekből két userszintű alkalmazást: Firefox Extension Backup Extension és MozBackup.

Firefox Ext. Backup E.

Ez a kiegészítés a böngésző aktuális állapotáról készít biztonsági mentést *.xpi filevégződéssel a megadott könyvtárba.
Miután telepítettük a FEBE legnyűbb verzióját és mielőtt még nekivágnánk a backupolásnak, vessünk egy pillantást a beállítási lehetőségekre (Eszközök > FEBE > FEBE Options). Itt aztán ízlés szerint kipipáljuk, hogy miről is készüljenek azok az esetleges biztonsági mentések (boomarks, history, extensions, cookies, username and password etc). Ha ezen túl vagyunk, válasszuk ki azt a mappát, ahova szeretnénk, hogy a FEBE a backupot mentse. Visszaállítani a backupot az Eszközök > FEBE > Restore > Restore x el lehetséges. A FEBE lehetőséget nyújt automatikus, időzitett backup készítésére is.

MozBackup

Ezzel a célprogrammal nemcsak Firefox, hanem Thunderbird, SeaMonkey, Mozilla Suite és Netscape es progokból is kinyerhetjük az eltárolásra szánt hasznos adatokat.
Először is töltsük le a programunkat - ha hadilábon állunk az angollal válasszunk más nyelvet, pl magyart.
Elindítva a programot, next et nyomva a welcomera, a program rákérdez, hogy a mi szándékunk a bakup készítésében vagy annak visszaállításában (restore) merül e ki.Ugye mivel nekünk még nincs backup fileunk, ezért aztán kiválasztunk egy alkalmazás, ami jelen esetben a Firefox. Ezután kiválasztod az esetleges porfilet, majd, hogy hova szeretnéd elmenteni a *.pcv filet és next. Megkérdezi, hogy biztonsági okokból le akarod e vmilyen jelszóval védeni a backupot (erősen javasolt), majd ezek után kiválasztod, hogy mi mindenről készüljön biztonsági mentés. megj: az extensionok közül a cikk írásakor a 26 legnépszerűbb kiegészítésre volt garancia.
Visszaállításra itt is a restore-al van lehetőségünk.

Mission Completed

A cikket Viki ihlette, de ha másvalaki is hasznát veszi akkor egészségére ;-)

Nincsenek megjegyzések: