2007. április 15., vasárnap

Bartus László - Fesz van (A Hit Gyülekezet másik arca)


A könyv írója - ki egykor a Hit Gyülekezet legbennsőbb köreinek volt a tagja - e nagy visszhangot kiváltó könyvel kitálal. Miről? Magáról a gyülekezetről és annak teljhatalmú, vérszomjas, diktátoráról Németh Sándorról, vezetési módszereiról, pénzügyi visszaéléseiról, szélsőséges teológiai tanításairól stb. Ez persze nem lenne annyira felkavaró, ha az események nem a XX század alkonyán, a rendszerváltás utáni Magyarországon, egy több tízezres vallási gyülekezetben játszódnának le.

Idézet az író honlapjáról:
A Fesz van olyan témát dolgoz fel, amely száz év múlva is érdekessé teszi. A vallás veszélyes üzem, a visszaélések lehetősége talán itt a legnagyobb. A könyv általános tanulságokat tartalmaz, hogyan lehet a személyi kultusz és a lelki elnyomás csapdáját - pásztoroknak és hívőknek egyaránt - elkerülni. A könyv számos teológiai főiskolán kötelező vagy ajánlott olvasmány a hallgatóknak. Soha annyi köszönetet hívő emberektől nem kaptam, mint ezért akönyvért.

A könyv bennem csak megerősítette azt a nézetet, miszerint a vallásos világnézetek intézményeit távol kell tartani (úgymond izolálni kell) a politikai, gazdasági és a tudományos oktatási rendszerek vérkeringésétől. Persze távol álljon tőlem az, hogy általánosítsak - Németh S. Hit Gyülekezetének szektája láttán - sőt, reménykedem abban(talán kissé naívan), hogy ez inkább szélsőséges mint univezális jelenség...
Akit érdekel, az letölthei a könyvet itt.


Updated (a linkért köszönet Keernek):


212 megjegyzés:

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 212 / 212
biro70 írta...

írjunk egy kicsit a katolikus egyház 2000 éves bűneiről ez is meg ér egy misét

notáhól dáyna írta...

A teljesség kedvéért megjegyezném,hogy a helyesírás(buthista) azért hm...
Én most olvasom harmadszorra a könyvet, mikor másodszor olvastam, egy buszon kezdtem el, és mellettem egy hites házaspár ült. :)
Gyakorlatilag megátkoztak ott helyben,mert olvasom a könyvet.Biztosra veszem,hogy sosem olvasták el. :)
Mondhatni magamról,hogy hívő vagyok,ezért jóideje oda-odapillantok a hit gyüli "életére",ismerek sok odajárót, és,ami a könyvben le van írva,már azelőtt kialakult bennem,hogy olvastam volna.
Arra nem sok szót érdemes vesztegetni,miért nem érdemben nyilvánulnak itt meg a hozzászólásaikkal,úgy vélem,Isten nem azért teremtett értelmet az embernek,hogy azt bárki alá rendelje, és elfelejtsen gondolkozni.Gondolkozni mindenki saját felelőssége,és ez nem zárja ki a hitet.
Úgy vélem, a lehető legnagyobb bűn valakivel szemben ha a legmélyebb,és legszemélyesebb vonzódásával visszaélnek,becsapják ,haszonszerzés, és a totális hatalom gyakorlása végett.
De valahol az ezt választókat nem tudom igazán sajnálni,arról nem is beszélve,amire több helyen is fel lett hívva a figyelem,a gyümölcsök.
Agressziót,faszozást,seggezést érdekes módon az önmagukat Hgy-snek tartó névtelen hozzászólók tettek.Ez önmagáért beszél. És,hogy mennyire nem tudnak gondolkodni,és figyelni,azt az is leszűri,hogy voltak mély és őszinte hozzászólások,amik pontosan azt támasztják alá,hogy nem hazugság a leírt ábra a gyülekezetről,és a vezetőjéről. Persze,azok mondják az ellenkezőjét,akik nem olvasták.
Hogy a könyvnek mennyi igazságtartalma van,lényegtelen,mert már csak ebből a posztból kiderül,hogy van. :)
Szánalmas,és bicskanyitogató ez a viselkedés,amit itt láttam a gyülekezetet képviselőktől.Térjetek meg! :)))
A hülyeség nem lesz mentség az Úr előtt... :)
Annak örülök,hogy szerencsére sok olyan valóban keresztény embert ismerek,akik bizonyítják az életükkel azt,hogy valóban van valami.De ez mindenki magánügye,nem erőltethető senkire,csak,ha kérik.
Addig pedig a minimum a másik ember tiszteletben tartása,mert Isten mindenkit szeret,mert Ő a szeretet.
Aminek a minősége,és létezősége az ilyen idióták miatt is erősen megkérdőjelezhető :))
Nah,ennyi kb.
Köszi!
Üdv:
B. Adrián

Karolina írta...

Kedves Emberek ! 12 évig jártam a gyülekezetbe. Hangsúlyozom, hogy a mai napig hiszek az Úrban,olvasom a Bibliát, gyermekeimet istenfélelemben nevelem.
A könyvet még akkor olvastam, amikor aktívan részt vettem a gyülekezet életében. Ami már eretnekségnek számított akkor is.....Németh Sándornak rendkívül jó tanításai vannak, nagyon jó látásai, a dicséret fantasztikus. valóban megváltozott sok ember élete a gyülekezetben, sokan talpra álltak. Ennek ellenére azt mondom, hogy a könyv nem túloz, Németh Sándort már sokan bálványként tisztelik. Azt nem mondom, hogy ezt ő gerjeszti, de az biztos, hogy megközelíthetetlen személy lassan, úgy védik mint az amerikai elnököt.
Sándor ezt mondta, Sándor azt mondta, Sándor így gondolkodik erről.....az emberek sokszor képtelenek az önálló gondolatokra és a szeretet nevében még saját családtagjaikat is megtagadják, ha ők esetleg másként élnek. Az emberek nagy része komoly lelki és anyagi problémákkal küzd, kirakat amit sokszor a tévé közvetítések alatt látnak. Rengeteg frusztrált feleség, felsőbbrendűségét hirdető férfi jár a gyülekezetbe.....
Az adakozásra valóban hatalmas hangsúlyt fektetnek, ami nem baj, ám nem látok valós segítséget ha valaki anyagi gondba kerül.
Nem látok igazi összefogást, szeretet. Sokan élnek nagyon rossz anyagi körülmények között, ami általános jelenség Mo-n, ám meg sem próbálnak segíteni nekik.
Amikor komoly gonddal küzd valaki, jó esetben imát kérhet, ám mindig azt hallja, hogy keresse meg az életében a bűnt, hogyan kerülhetett ilyen helyzetbe. Nem elég, hogy súlyos gondokkal küzd, egészségügyi problémákkal, akkor még rúgjunk is bele egyet!
Fontos a helyreállás, a bűn "kiiktaása", teljes elhagyása, ám a szeretet is ilyen fontos.
Bartus belülről látta a gyülekezet életét, biztos vagyok benne, hogy nem hazudik. Ugyan miért tenné?

Herman Cs. írta...

Tudom, hogy ez egy regi tema, de azert leirom a velemenyemet hatha valakit meg ennyi ido utan erdekel. Regota elek a vilag masik oldalan, ezert sajnos csak ekezetek nelkul tudok magyarul irni.
En kb.10 evig jartam a HGY-be. 1988-1997-ig, vagy is a szakadasig. Nem ott tertem meg, tehat mar mielott el kezdtem volna oda jarni volt tapasztalatom a hivo eletrol es Istenrol. A gyulekezetbol mar joval elobb meg a konyv kiadasa elott eljottem sajat magam meggyozodesebol, es senki nem befolyasolta a dontesemet. A Bartus konyvet en is olvastam, es mivel tudom mi folyt a gyuliben a zart ajtok mogott, nyugodtan allithatom, hogy sajnos igaz ami a konyvben van, igaz kicsit gunyos formaban van leirva, de sajnos igaz.Nem tartom helyesnek azt, ahogy a Bartus ragalmazta Sandort abban a bizonyos telefon uzenetben amiert a Sandor kesobb be is peretlete. De nem kell osszekeveri ezt a pert nem azert nyerte meg Sandor mert a konyven hazugsagok lettek leirva es ez bizonyitva lett, hanem a kesobbi telefonon hagyott uzenet miatt....
Azok akik nevtelenul probaltak a gyulekezetet vedeni valoszinuleg olyanok akik a szakadas utan kerultek a gyulekezetbe es fogalmuk sincs arrol mik folytak a korabbi evekben. Mivel evekig jartam imacsoportba, tudom bizonyitani hogy atkozodasok pedig igen is voltak ima kereten belul....ezt ugy kell erteni hogy akirol ugy gondoltak hogy artalmas a gyulekezet tevekenysegere, arra atkokat mondtak ki, mondvan hogy akadalyozzak Isten munkajat es csak a satan tervet hiusitjak meg az atokkal.Es amikor erre rakerdeztem, hogy milyen bibliai alapjuk van, egy O-Szovetsegi ige volt a valasz amiben Isten az aldas es atok jogat adta az embereknek. Meg vagyok gyozodve rola, hogy a mai napig folynak olyan dolgok a H.Gyuliben amikrol az atlag gyulekezeti tag semmit sem tud, es meg lenne lepodve ha tudna. Jo lett volna ha a Sandor kicsit magaba szallt volna a konyv kiadasa utan es elgondolkozott volna azon, hogy hol rontotta el, es nem kellene mindent a satan nyakaba varrni meg eldemonizalni.
A kart amit szellemileg okozott a gyulezet a 10 ev alatt bennem azt talan csak most sikerult kiheverni ennyi ev eltele utan es mar nem gyulik bennem fel a harag amikor ezekre a dolgokra gondolok. Nagyon sok serult ember lett az aldozata annak a szellemi terrornak amit Ok egyebkent "szabadsagnak" hivnak. A mai napig "birkakat" nevelnek a gyulekezetben akik semmi mast nem csinalnak mint a tomeggel begetnek es Ammeneznek.

Herman Cs. írta...

(2. resz folytatasa az elozonek.)
A csaladom nagy resze meg a mi napig a Hit Gyulekeztbe jar, es ezt azert tudom mondani nyugodt szivvel, mert azt latom rajtuk hogy meg most is agymosottak. A legtobb gyulekezeti tagnak nincsennek onnallo gondolataik, mert ha lenne a gyulekezetben nem lenne diktatura. Ha valaki meg meri kerdojelezni Sandor donteseit, azt kikialtjak lazadonak es azonnal bunvallasra kuldik meg szabadito szolgalatra.
Az anyagi visszaelesekrol inkabb nem is akarok irni mert az a mai napig duhit. Nagyon sok a szegeny ember a gyulekezetben, gyerekeit egyedul nevelo anya akik fillerekbol tengetik eletuket ugy ahogy tudjak, de valami oknal fogva a Gyulekezetben Ok a kakukk tojasok mert az aldas nem mukodik az eletukon...mekkora tevedes! De a tizedet azt adjatatok be mert ha nem akkor atok szall ratok, es meg szegenyebbek lesztek! Vagy biztos bun van az eletetekben amit le kell tenni es csak utanna jon az aldas! Ezek mind Isten igejenek az elferditese...tevtanitas! Ha valaki beteg azt is annak tudjak be hogy valami bun van eletedben mert ha nem lenne akkor nem lennel beteg, es a stannak joga van hozzad...szegeny Uzoni Peter ha tudna....
Velemenyem szerint egy igaz ember volt a Gyulekezetben, ugy hivtak Uzoni Peter, meghalt szegeny rakban meg a botranyos dolgok elott, es mar az Urnal van egy sokkal jobb helyen. Mindig nagyon szerettem a tanitasait es az alazatossagat tiszteletem. Kivancsi lettem volna ra O hogyan dontott volna a szakadaskor.
Halas vagyok Istennek amiert kihozott onnan es megtapasztaltam egy mas gyulekezetben milyen amikor igazi szeretet van, szabadsag es beke.
Sandort elbezve az utobbi TV-s szerepleseibol azt kell mondjam hogy nagyon sokat csiszolodott a beszede is es a viselkedese is. Biztos jol meg van fogalmazva minden egyes mondata amirol predikal es ovatosan beszel mindenrol, nehogy botranyt keltsen.A mai Hit Gyulekeztes csak ezt latja sajnos...egy kedves Istenfelo embert akit csak tisztelni es szeretni lehet.A mai tudom, hogy sokan vannak olyanok akik azt allitjak hogy Sandornak mekkora reszt adnak abban hogy megterhettek...holott a Sandor csak egy eszkoz Isten kezeben. Amikor valaki foz valamit nem azert finom mert a fazeknak olyan nagy resze volt a fozesben ugye?
Ne felejtsetek el az Ur azt mondja " En valasztottalak Titeket nem Ti valasztottatok engem" Mekkora kulonbseg! Azzal sem ertek egyet hogy csak azert mert annyi ember jar a HGY-be akkor az mar biztos igaz gyulekezet, mert egyebkent nem lenne annyi kovetoje...erdekes mikor Hitler volt hatalmon neki is sok kovetoje volt...ezen erdemes lenne elondolkozni. Az meg hogy a Szent szellem jelen van es jok a "gyumolcsok" ujabb vitat lehetne inditani.Amikor az ugatasok, nyavogasok, kakukkolasok voltak napirenden a gyuliben azt is a Szent Szellem munkajanak mondtak ki...pedig nyilvan nem az volt mert szakadast hozott es meghasonlast. A Szent Szellem nem cselekszik ektelenul! Ami akkoriban a gyulekezten folyt minden volt csak nem ekes. Nagy az Isten allatkertje!
A Hiteseknek pedig azt uzenem: Jarjatok nyitott szemmel es mindent vizsgaljatok meg...Meg ha a Sandor mondja akkor is! Nem minden arany ami fenylik...es a Hit Gyulekezet nem az egyeduli udvozito egyhaz!

Névtelen írta...

Nekem az a hölgy a kedvencem (2009-es bejegyzés), aki szerint a HGY hatására 360 fokot fordult az élete. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ugyanoda tért vissza, ahonnan elindult. Valamivel kisebb fordulat hitelesebb lett volna :DD

Névtelen írta...

1.Elolvastam az összes véleményt.
Beletelt egy kis(sok) időbe.

2.A könyvet nem olvastam, így nem tudom ki az a Bartus.

3.Régóta szeretnék Istenhez közel kerülni és nem tudom kihez forduljak.
Azt viszont eldöntöttem, hogy biztos nem a Hit Gyülekezetéhez.
Erőszakosan,nyomulósan hirdetitek azt, hogy térjen meg az ember, emellett nem fogadjátok el, ha valaki nem szeretne , akkor jön aztán a legrosszabb : a fenyegetőzés

Egyszer még kilencedikes koromban jöttek az iskolába téríteni és azt sulykolták belénk , hogy pokolra jutunk ha nem őket választjuk és részletezték hogyan fogunk szenvedni.
Búcsúzóul semmi kedves "Imádkozunk szívből értetek" vagy hasonló, csak a kín szenvedés.
Semmi szeretet nem hatotta át őket, csak a maguk igaza és annak hajszolása.

A HGY-t védő kommentárok többségében ugyan ez az erőszakosság és meg nem értés van.

Üdv.: Anita

Névtelen írta...

A HIT GYÜLEKEZET IGEN IS EGY AGYMOSÓ SZEKTA.A FÉRJEMET MÁR SEMMI NEM ÉRDEKLI CSAK A BIBLIA.NEM FOGLALKOZIK VELEM,SE A HÁROM GYEREKEMMEL.EGÉSZ NAP ISTENNEL BESZÉLGET,ÉNEKEL,DÉMONOKAT ŰZ.TELJESEN MÁS LETT ÉS A ROSSZABB IRÁNYBA.TELJESEN ELADÓSODTUNK A GYÜLEKEZET MIATT,TÖNKRE MENT A HÁZASSÁGUNK.SZENVEDNEK A GYEREKEK.KÉREK MINDEN OLYAN EMBERT AKINEK A CSALÁDTAGJA,BARÁTJA ODAJÁR,SZABADITSA KI ONNAN MERT MEGFOG BOLONDULNI TELJESEN ÉS TÖNKRE MEG TELJESEN.TAPASZTALAT!!!!!!

Névtelen írta...

segitsetek!! miaz amit kérdezni tudok egy nemrég megtért hitgyülistöl.,,,,hogy magára ébredjen??,

Névtelen írta...

1989-2001 között voltam tagja a gyülekezetnek. Leszoktam a 14 évi dohányzásról egy fél perc alatt, a káromkodásról, vízkeresztelkedtem, lélekkeresztelkedtem, figyeltem, hallgattam, hittem, adakoztam, tizedet fizettem, becsületesen éltem, áldoztam a vidékről Pestre járásra, a HAH.nak, a Házra. Jól éreztem magam odafenn, mert kis ember voltam beleolvadhattam a nagy egészbe, azt hittem ez lehet a legjobb. Olvastam a könyvet, sajnos első betűtől az utolsóig el tudom hinni, mert magam is láttam ezt-azt. Pl, valóban lejártak vidékre kis fiatal (bocs) surmók, gyerektelen, nőtlen gyerekek, akik azt tanították négy vagy többgyerekes családapáknak, hogy legyenek lazák, ne foglalkozzanak a világi gondokkal, vigyék a feleségüket étterembe, stb. És persze adakozzunk, mert a vidám adakozót szereti... az Úr is, az biztos. Láttam a számlanélküliséget, hogy vannak megvetettek, egyszer anyagi segítséget kértem, valamikor 1992 körül, azóta sem kaptam választ. A nagy ember közelébe sem lehetett kerülni, minden titokzatos volt. A bajokat vidéken abból éreztük, hogy két-három havonta más-más "pásztort" küldtek le tanítani. Aztán egyszercsak elkezdett fogyatkozni a csapat, a romákat szinte magyarázat nélkül vetették ki maguk közül a vezetőink, életüket a hálaadásra, zenére áldozókat tiltottak el a hálaadó zenétől, tisztes nagymamakorú hölgyeket paráznáztak le pletykáknak híve, stb. nem ragozom, mindent el tudok hinni, amit Bartus ír. És végtelenül szomorú, ha egy ébredés ilyen kiábrándító útra téved, és ha ebből felébred az ember. Azóta is hiszek, de más gyülekezetbe nem fogok menni soha. Az Úr mellett kitartok, de olyan "pásztorok" mellett, akik százával hagyták szétszéledni a nyáj tagjait, és azóta sem keresik őket, ilyenek mellett nem! ha hiszik, ha nem, ez az én történetem, ez az igazság.

Naplemente írta...

Már régi a fórum, de nemrég olvastam ismét a könyvet, és valahogy ide tévedtem. Abban az időben, amikor a könyv íródott, én is a gyülekezethez tartoztam vidéken. A szakadásról csak annyit tudtam, amennyit istentiszteleten elmondtak, hogy egy lázadás volt Pesten ami szakadáshoz vezetett. A vádakat az ördög művének titulálták, a könyvet pedig nem mertem elolvasni, nehogy megfertőzze a hitemet, - ezt mondták a vezetők -. Aztán Isten fájdalmas megtapasztalások árán de engedte, hogy megnyíljon a szemem, elsősorban, hogy rájöjjek arra, hogy Isten munkálkodik a Hit Gyülin kívül is, évekbe telt, amíg az elmémben azok a magaslatok leomlottak, amiktől babonás félelemmel néztem más felekezeteket, dolgokat. Isten türelmes, jóságos. Felszabadított és megmutatta szerető Valóját. A könyvet talán egy évtizeddel a "kiválásom" után olvastam. Először megdöbbentem, óriási hasonlóság volt az általam megtapasztald dolgok és a budapesti bartus féle megtapasztalások között. Aki nem volt bent, annak idegen és eszement az egész, nem tudja elhinni, hogy ilyen valóban megtörténhetett. Most már nagyon mulattat a könyve, tudok nevetni a dolgokon. Félre ne essék, nem másokon, hanem magamon mulatok. Azt hiszem ez nagy tanulság mindenkinek, annak is, aki a bartus féle oldalt tapasztalta meg, és annak is aki, akik okozták ennyi ember megnyomorítását anno. De jó hír, hogy Isten legfőbb munkája a foglyok kiszabadítása, Jézus a hű pásztor, Ő nem engedi, hogy a juhok egymást letapossák, hogy a vizet felzavarják miután ittak... Ő ma is felteszi a kérdést: "ha a felebarátodat akit látsz nem szereted, akkor miként mondhatod azt, hogy szereted Istent, akit nem látsz?" Szerintem kimondatlanul, Németh Sándornak is egy lecke, lelki tanulás volt. Azt gondolom nem akart rosszat, csak szem elől tévesztette Jézust. Jöttek a próbák, pénz, hatalom, siker, és Isten ítélje meg, hogy ezekből a próbákból ő hogyan jött ki. Lelkileg gazdagabban, vagy szegényebben... Isten mindenkinek ad új esélyt, tudja, ismeri a hiányosságainkat. Egyetlen szerencsénk van, hogy Ő kegyelmes, és ezt minden nap gyakorolja. :)

Névtelen írta...

A Bartus-fele konyv nagyon vicces szamomra. Viszont nagyon is igaz, mert egy videki pasztor pontosan igy viselkedett a videki emberekkel, mint a tanitomestere. Valoszinu nem volt ebbol a mai napig megteres, mert TV kozvetiteseken sokszor ul az elso es masodik sorokban.

Nemreg gyogyultam fel teljesen a narcisztikusok altal okozott sebekbol, ezert mar tudok nevetni a narcisztikusokrol szolo konyveken. Az a videki hites narcisztikus lelkesz, aki pletykak utan hozott donteseket, es nem volt hajlando eloszor negyszemkozt tisztazni a dolgokat, hanem nyilvanosan szegyenitette meg a kis embereket. Nevetsegesse tette oket aprosagok miatt, viszont a besugoit soha nem predikalta ki, barmi csunyat is csinaltak. Nem ment(ek) az elszeledt juhok utan, s ha valaki bunbakka tett emberrol (aki otthagyta a bandat) megtudtak, hogy botladozik az eletben, azon karorvendtek.

Jo hir viszont, hogy a pusztaba hajtott, eluldozott emberekbol lesznek elobb-utobb a Jozsefek, Davidok.

Az is jo hir, hogy Mozes is csak 40 evig vezethette a nepet a pusztaban. Viszont, hogy ki Jozsue, igencsak kerdeses.

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 212 / 212   Újabbak› Legújabbak»