2007. május 5., szombat

Elmélkedés a "jó informatikusok" szubkultúrájáról - avagy miért vannak a guruk kissebbségben?


Akinek az IT szakma a szíve csücskévé válik, és e témával (is) foglalkozó közösség tagjai közé próbál elvegyülni, megeshet vele az, hogy "manapság már nincsenek is igazi informatikusok" típusú panaszokba botlik bele. Ezt a témát akarom most körüljárni, hogy ennek van e valóságalapja, ha igen, akkor mennyire és mik az ok-okozatok amik ezt előidézik...
Kezdjük azzal, hogy veszünk egy másik szakágazatot és összehasonlítjuk a kettőt.
Vegyük például a nyelvészetet, ami ugye az emberi kommunikáció legáltalánosabb eszközét, a nyelvet (gondoltad volna? :P) vizsgálja. Ez a szakma is elég szerteágazó,(szubjektív véleményem szerint) kb egy súlycsoportban van az informatikával az emberek átlag értékrendjének szemszögéből nézve. Azonban a nyelvészek és az informatikusok körein belül a guruk aránya mesze nem annyira összeegyeztethető. Egy fonetikusnak minden bizonnyal nem okoz gondot a helyesírás szabályainak precíz betartása, gazdag szókincsel rendelkezik, bizonyára beszél legaláb egy idegen nyelvet, sőt meg merem kockáztatni hogy több tucat említésre méltó verset is írt. Az informatikusok között a polihisztor inkább kisebbség mint az általános jelenség. A szakágazatok nem fedik anyira egymást, a köztük lévő szakadék pedig tágul mint a világegyetem... a kérdés már csak az, hogy miért?
Véleményem szerint a válasz a szakma fejlődési-ütemének mértékében keresendő. Ugyanis tudjuk azt, hogy az informatika az egyik legdinamikusabb és legnagyobb tempóban fejlődő tudományágazatok közé tartozik. Pár emberöltő alatt (tehát attól kezde amióta önálló tudományágazattá nőtte ki magát) oly mértékben szerteágazódott, és az ágazatok közötti szakadékok néhol annyira elmélyültek, hogy a teljességre való törekvés csak ábránd - főleg a mai ifjú generáció szemszögéből nézve, akik nem tudva mit kezdeni a rájuk zúduló információmennyiség özönével inkább a hedonizmus útjára tértek át (de ez már egy másik téma). Ezzel szemben a nyelvészeknek nincs annyira nehéz dolguk (habár néha ők is elhasalnak pár teenager sajátos szleng nyelvezetét hallgatva), mert a nyelv lassú evolúciója bőven ad időt nekik a guruvá válásra.
Persze ettől függetlenül, tengernyi idő beleölésével, az értékrend nagymértékü megváltoztatásával (az átlaghoz viszonítva), még valaki lehet IT-látnok, csakhát ez lemondásokkal jár ami csökkenti az arányokat - gondoljunk a guruk körül keringő legendákra cabal-t idézve "Egyre több informatikusnak van nemi élete - hígul a szakma" :) vagy elég csak a rendszergazda cikket végigolvasni.
Mik a kilátások? Jó kérdés, de nem vagyok jós... lehetséges, hogy az éles piaci verseny idővel annyira felgyorsítja majd a fejlődés szekerét, hogy a szakágazatok közötti hidak építésére is külön szakágazatok jönnek létre? hát fantáziálni lehet, az idő majd igazolja, vagy rácáfol...

Nincsenek megjegyzések: